Този блат е съвсем обикновен и много сполучлив. Използвам две еднакво големи чаши или мерителна кана. Ако яйцата са 200 мл. , захарта също е 200 мл. , брашното е 100 мл. и картофеното брашно също 100 мл. Бакпулвера е на 5 яйца - 2 ч.л. По този начин лесно можете да намалите или увеличите съставките в зависимост от големината на тавата. Аз използвам следната таблица:
ЯЙЦА | ФОРМА ЗА ТОРТА (СМ) | БРОЙ ПАРЧЕТА |
2 | 12cm | 3 |
3 | 15cm | 6 |
4 | 18cm / 20cm | 9 |
5 | 22cm / 24cm | 12 |
6 | 24cm | 15 |
7 | 24cm / 26cm | 18 |
8 | 26cm | 21 |
9 | 26cm / 28cm | 24 |
10 | 28cm | 27 |
11 | 28cm / 30cm | 30 |
12 | 30cm / 32cm | 30/32 |
Обикновен блат за торти
22-24 cm.
6 яйца (със стайна температура)
захар
картофено брашно
брашно
бакпулвер
Вземете две еднакви чаши (може да използвате и мерителна кана). Счупете в едната чаша яйцата-които са със стайна температура, в другата сложете до същото ниво захар. Изсипете захарта в купата в която ще разбивате сместа. В същата чаша сложете до половината картофено брашно и останалата половина допълнете с брашно. Прибавете и бакпулвера към сухите съставки. Изсипете яйцата в купата при захарта и започнете разбиването с миксер. Бийте докато се получи пухкаво тесто, сравнително бяло и като разбъркате с лъжица или шпатула да остава следа за кратко, както е показано на снимката. След това оставяте миксера на страна и започвате добавянето на пресятите сухи съставки, като ги добавяте на малки части и бъркате на ръка внимателно, за да остане тестото пухкаво и въздушно. Изсипете тестото в тавата която предварително сте заслали и хартия за печене (аз слагам и на стените и оставям хартията да е по-висока от тавата, така ако блата се надуе много няма да излезе от тавата). Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса (тавата слагате най-отдолу във фурната) за 60 минути. Използвайте теста с клечката за да сте сигурни че блата е изпечен. Извадете от фурната, оставете да изстине и след това извадете от тавата. Блата става висок, така че спокойно ще го разрежете на три.
Забележка: за блат без глютен, заменете брашното с картофено брашно или с брашно без глютен.
No comments:
Post a Comment