Wednesday, 9 March 2016

Banitsa




Banitsa on perinteinen Bulgarialainen piirakka, valmistettu filo taikinasta ja täytetty feta juustolla ja kananmunalla. Banitsa tarjoillaan aamiaiseksi tavallisen jogurttin kanssa , ayran tai Boza. Sitä voidaan syödä kuumana tai kylmänä. On monta erillaista banitsaa, jotkut suolaisia ( pinaatti, lihaa... täyteellä) ja jotkut makeita (kurpitsan ja pähkinä täytteellä-tikvenik). Minun suosikki reseptini on yksinkertainen ja onnistuu aina.

Banitsa tai Bulgarialainen feta piirakka

Taikina:
1 kananmuna + 1 valkuainen ( keltuainen jää voitelun vuoksi)
3 dl lämmintä maitoa
3 rkl sulatettua voita
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
20 g hiivaa
9½ dl jauhoa (600 g)
Täyte:
300 g feta
1 kananmuna
100 g sulatettua voita

Laita lämmin maito kulhoon . Lisää sokeri ja hiiva. Anna kohota. sillä aikaa siivilöi jauhot ja laita suola jauhoihin. Sekoita muna,valkuainen ja voi ja laita ne jauhoihiin. Lisää hiiva seos ja vaivaa taikinaksi. Taikinan pitää olla pehmeää ja tarttumatonta käsissä. Anna kohota noin tunnin verran. Jaa taikina neljään palaan ja kauli neljä levyä joiden halkasija on 25-30 cm. Hienonna fetajuusto ja sekoita joukkoon kananmuna ja ½ osaa sulatettua voita.Voitele ensin levy ( käytä se ½ voisulaa mitä jäi) ja laita päälle yksi kolmas osa feta seosta. Laita toinen taikina levyn päälle ja taas voitele ja täytä ja näin loppuun asti kunnes olet laittanut viimeisen taikina levyn. Kauli kaikki yhdessä halkasija n. 40-45cm. Leikkaa noin 4 cm suikaleita, kierrä ne ja laita uuuovoukaan leivinpaperin päälle. (Minun vuoka on 25 - 38 cm.) Voitele piirakka keltuaisella ja paista 190 asteessa noin 30 min.








No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...