Saturday, 5 March 2016

Нан хляб








Тази рецепта за Нан хляб имам от една приятелка. Не е типичния Индийски плосък хляб печен на тиган. По-скоро е като питки за хамбургери. Хлебчетата стават меки и са любими на всички в къщи. Аз правя винаги двойна доза, с една съм за никъде :)

Нан хляб

200 мл. вода
25 гр. мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
50 мл. олио
50 мл. кисело мляко
1 яйце, леко разбито
1 ч.л. бакпулвер
600 мл. брашно
няколко лъжици разтопено масло за намазване 
сусам за поръсване
Разтворете маята в хладката вода. Добавете солта, захарта, олиото, киселото мляко и леко разбитото яйце. Смесете бакпулвера с брашното и го добавете към течната смес. Тестото става рядко и лепкаво, но в никакъв случей не добавяйте допълнително брашно. Завийте тестото с кухненска кърпа и оставете да втаса за около час или докато удвои обема си. С помоща на лъжица (аз го правя с ръка) разделете тестото на 8 части (аз го разделям на 5, стават малко по-големи) и сложете "питките" направо в тавата върху хартия за печене. Оставете хлебчетата да втасат. Намажете с разтопеното масло и поръсете със сусама. Изпечете в предварително загрята фурна на 275 градуса за около 5-8 минути.  

No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...