* * *
С тази торта се подсладихме миналия уикенд и изорът беше много добър! При рязането на тортата карамела се разтича съблазнително, моя остана малко по-наблизо до ръба и се разтече и от външната страна, но мога да кажа че изглежда като част от украсата. Тази торта може да комбинирате с пресни ягоди, малини, боровинки или банан.
Карамелен чийз кейк
(около 22 см тава с отделящо дъно)
за основата:
175 гр. какаови слепени бисквити по ваш избор или Орео
50 гр. масло
за пълнежа:
300 мл. неподсладена сметана
200 гр. крема сирене с вкус на ванилия ( ванилово крема сирене може да замените с нормално и да добавите едно прахче ванилия)
200 гр. цедено кисело мляко с ванилов вкус (отново може да замените с нормално и да добавите прахче ванилия)
*1 кутия (398 гр.) готово карамелизирано кондензирано мляко
4 листа желатин
3 с.л. вода
за украса:
200 мл. неподсладена сметана
2 с.л. захар
1 прахче ванилия
175 гр. какаови слепени бисквити или Орео
Започнете с основата. Покрийте дъното и стените на формата на тортата (22 см. със свалящо дъно) с хартия за печене. Натрошете бисквитите в блендер или по удобен за вас начин. Прибавете разтопеното масло и разбъркайте добре. Изсипете бисквитената смес във формата и притеснете леко на дъното. Сложете блата в хладилника и започнете приготвянето на пълнежа. Сложете желатиновите листа в студена вода да се размекнат, за около 10 минути. Разбийте сметаната. В отделна купа разбийте заедно крема сиренето, цеденото мляко и половината от карамелизираното кондензирано мляко (около 200гр.). Смесете карамелената смес и сметаната. Сложете водата на котлона да заври, отдръпнете от огъня, изцедете желатина от излишната студена вода и го добавете към врялата. Разбъркайте добре докато се разтопи напълно. Прибавете желатиновата смес на тънка струйка към сметановокарамелената смес ,като бъркате енергично за да не стане на бучки (аз бъркам с миксера). Затоплете останалото карамелизирано кондензирано мляко в микровълновата за около 20-30 секунди, докато леко омекне. Сложете половината от пълнежа върху бисквитения блат, върху него разпределете с лъжица или шприцовайте затопления карамел и върху него сложете останалия пълнеж. Загладете повърхността и сложете в хладилника за няколко часа или най-добре за една вечер. Извадете от формата. Украсете най-добре непосредствено преди сервиране с разбитата сметана и бисквитите по желания начин.
*Ако не намерите готово карамелизирано кондензирано мляко, такова можете да си направите и сами. Вземете консерва кондензирано мляко отстранете етикета и я сложете в тенжера с вода. Водата да е около един см над консервата. Варете на слаб огън за 2 часа и 30 минути, като внимавате консервата да е постопнно покрита с вода.
No comments:
Post a Comment