Wednesday, 29 June 2016

Огледална глазура



 През последните няколко седмици Facebook се напълни с най-различни версии на огледална глазура. Както всички други любители на сладкарството и аз реших да пробвам. Оказа се изненадващо лесно и сполучливо мога да кажа. Рецепти много из интернет, аз използвах тази. Изгледах и няколко видеа в youtube, това беше най-полезното според мен. Рецептата ще се опитам да преведа точно, дано съм ви полезна :)

Огледална глазура или Mirror glaze

10 бр. желатинови листа
125 гр. вода
225 гр. захар
225 гр. глюкоза
250 гр. бял шоколад
180 гр. кондензирано мляко
бяла боя ( по желание някаква друга боя)

1. Сложете желатиновите листа в студена вода да се размекнат, за около 5 минути.
2. Сложете водата, захарта и глюкозата в теджера. Доведете сместа до завиране, отдръпнете от котлона и добавете отцедения от студената вода желатин. Разбъркайте докато се разтопи желатина и изсипете тази смес върху белия шоколад който предварително сте начупили на парчета. Оставете шоколада да се разтопи леко и разбъркайте до като се разтопи напълно.
3. Добавете кондензираното мляко и разбъркайте с пасатора до пълна гладкост.
4. Глазурата в този момент е не приятно жълтеникава, сега можете да добавите бялата боя за постигане на чист бял цвят. По желание можете да боядисате и в друг цвят. Ако използвате млечен или тъмен шоколад няма да ви е необходима друга боя, ще се получи приятен кафяв цвят.
5. Глазурата е готова за използване когато се е изстудила до 35 градуса (прекалено студена глазура не се разтича равномерно). Глазурата не трябва да се оставя да хване коричка, за това разбърквайте от време на време до като изстине до желаните 35 градуса.
6. Може би това трябва да е номер едно тортата която ще залеете с глазурата трябва да е във фризера поне час (моята беше за толкова), ако е била в хладилника няма да е достатъчно студена което влияе на слоя на глазурата. При не замръзнала повърхност на тортата глазурата се стича и остава почти прозрачен слой глазура.




No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...