Saturday, 16 April 2016

Шоколадова торта с орехи




Тази торта беше изненада за рождения ми ден. Направена е от мъжа ми и трябва да кажа, че надмина не само очакванията ми, но направо и себе си “). Неустоима сладост и точно по мой вкус.
Шоколадова торта с орехи
За блата:
150 гр. тъмен шоколад 
4 с.л. силно кафе
175 гр. размекнато масло
175 гр. захар
5 яйца
100 гр. орехи нарязани на дребно
100 гр. брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
100 гр. Дайм шоколад (може и тъмен)
50 гр. масло
3 с.л. силно кафе 
4 с.л. сметана
50 гр. пудра захар
50 гр. орехи, запечени и нарязани на едро
Започваме с глазурата. Сложете в тенджера шоколада, маслото, кафето и сметаната. Загрейте и бъркайте докато всички съставки се смесят и се получи гладка и еднородна смес. Дръпни от котлона и добави пудрата захар. разбаркай добре и остави да изтине до стайна температура, след това сложи в хладилника за около час, два. 
За блата разтопи шоколада и кафето на водна баня, отдръпни от огъня и остави леко да поизстине.Разбий размекнатото масло и захарта до пухкав крем. Добави яйцата едно по едно като бъркаш постояно. Не се тревожете ако сместа започне да се отделя, това няма да окаже влияние на крайния резултат. След това добавете шоколадовата смес и орехитe и разбийте докато се получи едноридна смес. Оставете миксера на страна и пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към тестото на малки части като този път използвате шпатула. Изсипете сместа в тавичка (20см) с отделящо дъно покрита с хартия за печене за 45-55 минути на 180 градуса. Оставете блата да изстине както е в тавата до стаина температура и после извадете и оставете да изстине напълно. Разрежете блата на две, намажете с половината глазура и поръсете с орехи, сложете втория блат отгоре и пак глазура и орехи. Поставете тортата в хладилника за няколко часа да се увкоси.Това е. Даже и мъжкото съсловие може да се справи :)

No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...