Много ароматни и вкусни. Във Финландия ги наричат "korvapuustit". Буквално преведено е канелени ролки. От тази доза излизат около 45 броя. Не се притеснявайте, че са много. Нашата принцеса е на 7 години и изяде 7 на веднъж😋. Кифличките може да опаковате в торбички и приберете във фризера, за гости които са решили да ви изненадат. Само размръзявате в микровълновата и готово.
Финландски ролца с канела
за около 40-45 брояНеобходими продукти:
За тестото:
125 гр. маргарин
500 мл. прясно мляко
1 яйце със стайна температура
½ ч.л. сол
150 мл. захар
22 гр. суха мая (2 пакетчета)
1 кг. брашно
За плънката:
около 100 гр. масло (със стайна температура за да се маже по-лесно)
около 150 гр. захар
1 ч.л. ванилова захар (или смесете захарта с едно пакетче ванилия)
канела
Още:
1 яйце за намазване
едра захар за декорация или така наречената перлена захар
Начин на приготвяне:
Разтопете маргарина и го оставете на страни да се охлади, ще ни трябва разтопен, но не горещ. Затоплете млякото до 42°С или като пробвате с прист да се чувства горещо. Добавете захарта, солта, яйцето,една четвърт от брашното и маята. Продължете да добавяте брашно и да месите. След като сте добавили около 700 гр. от брашното, прибавете маргарина на части и добавяйте по малко от останалото брашно. Месете докато получите меко и отделящо се от купата тесто. Аз приготвям обикновено тестото в робота. Внимавайте с брашното, защото всяко брашно е с различна консистенция и на мен предния път тестото ми пое 900 гр. брашно. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си. Премесете и разделете на 4 части. За размесването поръсих плота с брашно, но за разточването не. Всяка част разточете на правоъгълен лист с размери около 50х25.
Намажете с масло, поръсете с захар, ванилова захар и канела. Ако обичате повече сладичко може да добавите захар според вкуса си или съответно да намалите. Този път си имах и помощничка😍.
Наредете в тава покрита с хартия за печене, като широката част на триъгълника е надолу. Притиснете средата на всяко рулце, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 20 минути.
No comments:
Post a Comment