Thursday, 14 February 2019

Крем карамел


Крем карамелът е класика. Необходими са само няколко продукта и се приготвя изключително лесно. А тънкостта как да получите перфектен крем карамел ще разкрия по/долу.
  

Крем карамел

8 бр. ( чаши с вместимост 200мл.)
Продукти:

7 яйца
1 л. мляко
1 ч.ч. захар (250 мл.)
1 ванилия

За карамела:
1/2 ч.ч. захар (около 150 мл.)
2 ч.л. вода

Начин на приготвяне:
Първо кипнете прясното мляко със захарта и ванилията и оставете да се охлади. Пригответе си купичките или чашите за крем карамела. Сложете захарта за карамелизиране в съд на котлона заедно с 2 супени лъжици вода. Бъркайте докато се карамелизира, но внимавайте да не прегори. Разпределете готовия карамел по дъното на чашите (аз използвам керамични с вместимост 200 мл. и от тази смес излязоха 8 бр.,ако вашите са с по малка вместимос съответно ще илязат повече бройки). 
 Разбийте яйцата с тел, но не разбивайте дълго за да не вкарате въздух в яйцата, просто бъркайте докато получите еднородна смес. Целта ни е крем без шупли. Смесете поизстиналото мляко с разбитите яйца и разбъркайте внимателно отново. По желание може да прецедите сместа, за да получите гарантирано гладък крем. Разпределете сместа в чашките. Подредете чашките в дълбока тава, налейте вода до над средата на формите и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 60-70 минути. Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва, за да не стане кремът на шупли. Ако все пак водата заври намалете градусите или долейте малко студена вода. След като карамелът е изпечен, изключете фурната и оставете кремът в нея за поне още час. След това охладете в хладилник за няколко часа. Поднесете крем карамелът обърнат в чинийка.

  •  

No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...