Monday, 18 February 2019

Ризото и пилешко със сметанов сос


Пилешко със сметанов сос

Необходими продукти:

500-600 гр. пилешки гърди (пържоли или нарязани на дребно)
мазнина за запържване
1 ч.л. брашно
сол
черен пипер
къри
червен пипер
куркума
200 мл. готварска сметана

Ризото

Необходими продукти:
1 малка глава лук
2 с.л. олио
1½ ч.ч. ориз за ризото
½ ч.ч. бяло вино
2 ч.ч. пилешки бульон
½ ч.ч. настърган пермезан
2 с.л. лимонов сок ( по желание може да настържите и кората на половиния лимон)
20 гр. масло
черен пипер
сол
Започнете с ризотото, то отнема повечко време. Запържете ситно нарязания лук, докато побелее и стане прозрачен. Добавете ориза и запържете и него за няколко минути. Налейте виното и оставете да ври докато ориза го поеме. Добавете пилешкия бульон (горещ) на части и след всяко добавяне изчаквайте ориза да го поеме. След като сте добавили всичкия бульон опитайте ориза и ако все още не е готов добавяйте гореща вода по същия начин като бульона /на части и изчаквайте ориза да поеме всичката течност. Накрая добавете останалите продукти, разбъркайте и пробвайте дали ще е необходима още сол.

Запържете пилешкото месо в мазнината до полу готовност. Добавете брашното, и запържете и него за около минута. Налейте сметаната и накрая добавете подправките. Оставете да поври за няколко минути, докато соса се сгъсти.

No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...