Еклера е френски десерт. Приготвя се с парено тесто, което при изпичане остава кухо. Кухината запълваме с крем и отгоре покриваме с глазура. Вариянти много, както за пълнежа така и за глазура. Аз ви предлагам класическия вариянт с нежен ванилов крем и шоколадова глазура. Порових се из интернет за рецепти, но все имаше нещо което да не ми харесва или нещо което да нямам в момента в къщи. Накрая според наличните продукти се получи това.
Еклери
От това тесто излизат около 20 брояНеобходими продукти:
За еклерите
150 мл. мляко (може и вода)
75 гр. масло
2 с.л. захар
150 мл. брашно
3 яйца
Ванилов крем
500 мл. мляко
60 мл. захар
1 бр. ванилова шушулка (аз не разполагах с такава и замених шушулката с 3 ч.л. ванилова захар или 3 ванилии)
2 жълтъка
1 цяло яйце
60 мл. царевично брашно
30 гр. масло
50 мл. пудра захар
Ванилов пълнеж
Ванилов крем
200 мл. неподсладена сметана
2 с.л. захар
Глазура
50 мл. сладкарска сметана
100 гр. тъмен шоколад
Начин на приготвяне
Първо пригответе ваниловия крем.
За целта налейте млякото в подходящ съд, добавете захарта и ваниловите семена (ваниловата захар или ванилията). Сложете на котлона и оставете да заври.
Разбийте в отделна купа яйцето, жълтъците, пудрата захар и царевичното брашно. Добавете няколко лъжици от горещото мляко към яйчената смес като бъркате непрекъснато. След това по същия начин добавете яйчената смес към горещото мляко, кото отново бъркате непрекъснато. Оставете сместа на котлона за още няколко минути докато се сгъсти. Отдръпнете от котлона, добавете нарязаното на кубчета масло и разбъркайте до еднородна смес.
Покрийте готовия крем плътно със стреч фолио за да не хване кора. Изстудете напълно.
Пригответе продуктите за пареното тесто. Включете фурната да загрява на 200° C. Смесете млякото, маслото и захарта в подходящ съд и оставете на котлона докато сместа заври.
Шприцовайте около 6-7 см. пръчици, като отавяте малко разстояние между тях. Изпечете за около 15-20 минути.
Пригответе пълнежа, като разбиете сметаната със захарта до похкавост. Добавете ваниловия крем и разбийте до гладкост. Прехвърлете готовия пълнеж в пош с подходящ накрайник.
Направете дупка в двата края на всеки еклер и шприцовайте пълнежа.
Сложете сметаната в касерола, включете котлона и изчакайте да заври. Отдръпнете от котлона и добавете шоколада, който предварително сте начупили. Оставете на страни за около минута. Разбъркаите до получаването на гладyк ганаш. Потопете горната част на всеки еклер в ганаша. Сервирайте еклерите охладени.
No comments:
Post a Comment