Monday, 21 December 2015

Джинджифилови коледни сладки



Какво е коледа без джинджифилови сладки– Тук във Финландия по традиция се правят сладки в най-различни форми., къщи, влакове, трактори и какво ли не. Ограничение е само вашето въображение. Рецептата която използвам е от един мой любим сайт. Това са произведенията ми от коледа 2015, а ето и рецептата за тях:

Джинджифилови коледни сладки

Размер на тестото 1350 гр.

200 г масло или маргарин със стайна температура
250 мл. захар
150 мл меласа
2 яйца
1 литър брашно
4 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела
2 ч.л. джинджифил на прах
2 ч.л. карамфил на прах
2 ч.л. горчив портокал на прах ( bitter orange или Citrus aurantium. Опитах да намеря някаква информация за тази подправка на български, но оказа напразно. Прадполагам с такова количество канела, джинджифил и карамфил липсата на горчив портокал няма да е фатална )

Нарежете маргарина или маслото ( който е със стайна температура ) на кубчета, сложете в дълбока купа и добавете захарта. Сложете меласата на котлона да заври и я добавете към маслото и захарта. Бъркайте с дървена лъжица или шпатула долато маслото се разтопи и сместа поистине. Добавете яйцата и отново разбъркайте. Смесете всички сухи съставки и започнете да ги добавяте към течната смес на малки части. След като вече не може да се бърка с лъжицата започнете да месите тестото с ръка. След като сте добавили всички сухи съставки трябва да сте получили меко и гладко тесто. Увийте тестото във фолио и го сложете в хладилника за една нощ. Вземете част от тестото и разточете на тънък лист върху набрашнена повърхност. Изрежете с формичка по желание и сложете в тава върху хартия за печене. Изпечете на 200 градуса на средно ниво за 5 минути.


















No comments:

Post a Comment

Лазаня

Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям сп...